Over Marianne

Vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden heb ik getekend en geschilderd. Aan de kleuterschool bewaar ik dan ook goede herinneringen.

Op de middelbare school heb ik, als bijvak, examen gedaan in tekenen en schilderen. Tekenen en schilderen, karikaturen van leraren maken, deed ik dan ook voor de schoolkrant en maakte daarnaast de posters voor de jaarlijkse schoolavond. Voor de plaatselijke jeugdsoos decoreerde ik de melkbussen en maakte tekeningen voor vrienden en bekenden.

In de loop van de jaren die daarop volgden heb ik allerlei cursussen gevolgd bij creatieve centra: (model) tekenen maar ook schilderen met olieverf, acryl en aquarelleren. Tussen 1989 en 1993 heb ik in de avonduren eerst het diploma reclametekenen behaald. Dit was mij, ondanks dat ik veel technieken heb geleerd en met veel verschillende materialen heb gewerkt, echter te “strak” . Daarna heb ik in genoemde periode het vakdiploma illustratief tekenen behaald wat een stuk “losser” is.

In augustus 2007 heb ik in het grootste openluchtmuseum van Europa, Florence, een 2-weekse opleiding fresco schilderen gevolgd. Een eeuwenoude en kunstzinnige techniek waarbij je op een verse stuclaag van natuurlijke kalk met pure pigmenten schildert. Ook een moeilijke techniek omdat binnen meerdere uren, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden, de schildering klaar moet zijn; als de kalklaag te droog is, door natuurlijke droging, kunt je niet meer schilderen.

Vandaar dat een “buon fresco” bestaat uit een “giornata”, ofwel de hoeveelheid verse stuclaag die je per dag kunt schilderen. De volgende dag werk je verder op een nieuw stuk verse stuclaag.
Dit is de feitelijke “opbouw” van een fresco. Een bijzondere ervaring.

De veelvuldige reizen naar landen in Azië, Midden- en Zuid- Amerika alsmede Europa waren en zijn een grote inspiratiebron. Als rode draad lopen landen en culturen door mijn werk heen met een sterke voorkeur voor kunst-en cultuurland Bella Italia. Daarbij hebben (kinder)portretten mijn voorkeur en vind ik het leuk om met en voor kinderen te werken.

Na met allerlei materialen, van gewassen Oostindische inkt tot pastelpotloden en olieverf te hebben gewerkt ben ik weer terug bij af voor mijn werk: aquarelleren. Het liefst schilder ik figuratief en de “regels” rond een aquarel pas ik na believen aan. De felle kleuren van landen in Midden- en Zuid- Amerika moeten tot uitdrukking komen en ik aquarelleer soms dan ook “ver” door. Daarnaast vind ik het een uitdaging weer een nieuw “hoofdstuk” aan te pakken; nu een Toscaanse muurschildering van ruim 2 bij 3 meter, onder constructie.

Ik wens u veel plezier bij het bekijken van mijn site en voor reacties kunt u mij mailen.

 

Met vriendelijk groet,

Marianne ten Hoove